~Jom Cuti Fans~

~TiPs MeLanConG Ke ErOpaH~

Wednesday, August 12, 2009

Kebanyakan dari kita, terutama yang melancong ke luar negara, duit akan keluar macam air. Pertama disebabkan kadar pertukaran wang asing yang tinggi. Kedua sebab...tak tahan nak shopping!

Tapi tak semestinya kita papa kedana disebabkan benda ni. Ikut tips berikut, dan anda boleh jimat sebahagian besar dari perbelanjaan.

Bawak Ja Jan
Biskut, kek, roti, dan semua benda ni - masukkan dalam plastik 'zip', dan bawa kemana-mana. Kita selalu nak beli makanan masa melancong sebab lapar. Kita lapar pun sebab penat berjalan kesana kemari. Makanan Ja Jan ni boleh membantu tolong alas perut.

Bawa Botol Air Kemana-mana
Kalau kita asyik beli air, tanpa disangka-sangka kita dah berbelanja hampir beratus-ratus ringgit disebabkan air saja! Bayangkan kalau satu botol air di negara Eropah mungkin 2 hingga 3 Euro. Kalau sehari 3 kali beli, dah dekat 10 Euro. Itu dah RM50 sehari! Cuba bayangkan kalau seminggu!

Jadi, bawak je botol air. Kat eropah ni air paip selamat nak minum. Kalau ada botol kan senang? Pantang nampak paip je..isi botol tu. Tonggang lah puas-puas.

Cari Pakej
Kadang-kadang, ada pakej-pakej yang lebih murah diambil. Contohnya di Brussels, ada satu pakej bas hop-on, hop-off. Bas tu kita boleh naik dan turun di mana-mana sahaja selama 24 jam. Dan bas tu akan pergi ke hampir semua destinasi terbaik di Brussels. Uih, kalau nak bayar tambang sendiri tu boleh jadi mahal jugal.

Contoh kedua, kekadang ada hostel yang berikan breakfast percuma. (Bukan hotel yang mahal, hostel yang murah-murah pun ada). Buat lah research betul2 semasa merancang trip anda.

Jalan Kaki
Kita orang Malaysia ni...cukup malas bab nak jalan. Asal nak keluar sikit, kena naik kereta. Al maklum la..panas. Tapi semasa melancong, kalau kita jalan kaki, kita akan dapat melihat lebih banyak benda, dan juga jimat sikit tambang bas.

Banyak pengalaman manis saya adalah secara 'tak sengaja' disebabkan jalan kaki. Pernah kena jalan kaki selama 40 minit untuk kembali ke 'camping site'. Tapi pengalaman tu memang takleh lupa!

Beli Makanan di Kedai Runcit
Kat Europe ni, kalau nak makan kat restoran, berpeluh bulu ketiak. Ini antara tips yang paling penting untuk jimat duit. Beli makanan kat kedai runcit. Beli roti, jem, ikan tuna dalam tin, buah-buahan di kedai runcit, atau di sesetengah shopping complex yang ada grocery store. Ha, masukkan semua makanan ni dalam beg, bila dah waktu makan, pergi la hampar kain sarung tu, dan 'picnic' kat tempat-tempat yang best. Lagi seronok.

Rata-rata kalau nak makan di restoran harganya jatuh dalam 7 hingga 15 Euro seorang. Yang halal pun bukannya banyak sangat dalam menu (menu ikan, sayur-sayuran, etc). Kebanyakan dari pengalaman saya makan di restoran..semuanya menyesal! Sebab..dah la bayar mahal...tapi kita takkan dapat tahu sedap atau tidak selagi makanan tak sampai. Sekali tak sedap...menyesal seumur hidup!

Kalau dah desperate sangat takda makanan pun, haa..kat Europe ada banyak gerai Kebab. Kebanyakkannya Halal (tapi ada yang tiada tanda halal). Tengok pada tempat, ada yang 3 Euro, ada yang menjangkau 12 Euro. Jadi tengok-tengoklah tanda harga dulu.

~TIPS NIE BKN HASIL PENGALAMAN AKU TAPI AKU AMBIL DARI BLOG LAIN SAJA AKU POST KER SINI DARI BLOG
www.tipsmelancong.blogspot.com~

5 comments:

*Jom Pergi Bercuti* said...

melancong ker Eropah paling aku suka..

Anonymous said...

Hi, yeah this paragraph is really fastidious and I have learned lot of things from it concerning blogging.
thanks.

Here is my homepage :: basearticles.com

Anonymous said...

Hi, I do believe this is a great website. I stumbledupon it ;) I'm going to return once again since i have saved as a favorite it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help others.

Stop by my weblog :: credit with bad credit

Anonymous said...

Good answers in return of this question with firm arguments and
explaining the whole thing concerning that.

my webpage; Articlesnatch.Com

traveller said...

Hi guys,though to share my wonderful experience in perth. I stayed and rent a car from a malaysian holiday home. Mahira holiday homes and car rental pty ltd.Owner originally from kl.very good service and well equipped holiday bungalow with affordable rates. U can call 0123360098 .owner daughter is here in kl.she arranged everything so well for us.thumbs up!!!they even hav tour packages.muslim owner